Provkörning: Tesla Model 3

Provkörning: Tesla Model 3

Nu har vi på El-bil fått chansen att provköra en Tesla Model 3 Long Range.

Tesla gör vackra bilar. Det är snygga linjer, elegant och modernt och med en hint av sportbil. Strömlinjeformat för att maxa effektiviteten och därmed räckvidden på batteriet.

Personligen tycker jag att modell 3 är lite för mycket sportbil och lite för lite SUV. Men det är såklart en smaksak. Tesla verkar dock inse att fler kanske tycker så och modell Y rättar till precis det här. Modell Y är aningen högre i taket, aningen högre gång, har en större bagagelucka och något modernare frontutseende.

Modell Y är dock nästintill identiska med modell 3 interiört. Och det är helt rätt eftersom modell 3 är helt överlägset snyggast i kupén av alla el-bilar vi testat. Med sin extrema minimalism liknar den här bilen mer en konceptbil än en riktig bil.

Ratten finns kvar, körriktningsvisaren och pedalerna också, men sedan är det inte mycket mer än en riktigt stor och detaljrik skärm.

På instrumentbrädan finns inga knappar eller vred alls. Ratten har två kontrollreglage i form av hjul som går att snurra och trycka i sidled. ”Växelspaken” är en spak till höger om ratten. Resten sköts via skärmen.

Jag tycker att skärmen fungerade mycket bra. Gränssnittet är enkelt och tydligt. De viktigaste funktionerna går att komma åt och förstå även när man kör och vill hålla ögonen på vägen. Det finns genvägar till det viktigaste i nederkant av skärmen. Tex klimatanläggningen och radion.

I alla andra bilar jag provkört i år har det visserligen varit trådlösa nyckelsystem men ändå en startknapp. Jag har stört mig lite på det, att behöva lägga i parkeringsläget, dra parkeringsbromsen och behöva stänga av bilen. Det är för mycket knappande varenda gång man kört klart.

I denna Tesla trycker man bara på P på höger spak och sedan kan man lämna bilen. Den sköter sig själv och låser sig när man lämnar den.

Alla som provkört en el-bil har fått uppleva känslan av full acceleration så fort man trycker på pedalen. Så är det även med Teslan men på en helt annan nivå. 0 till 100 klarar den här bilen på 4,6 sekunder! Att trycka på ”gasen” i den här bilen är en upplevelse!

Köregenskaperna är fantastiska. Den här bilen (samt Performance-modellen) har fyrhjulsdrift med två separata motorer och digital styrning av kraften mellan hjulen. När vi provkörde bilen på en grusad skogsväg i rejäl lutning slirade den inte till en enda gång. En ovanlig känsla att ha så bra grepp med en bil.

Även när det kommer till räckvidd på batteriet är Tesla ledande i världen. De flesta topplaceringar på listan över längst räckvidd innehas av Teslas olika modeller. Modell S leder och sedan kommer modell 3. Den enda andra tillverkaren som närmat sig ännu är Hyundai med sin Kona på 64kWh.

Däremot är det många tillverkare och modeller på gång. Tex kommer nya iD3 från Volkswagen att ha en räckvidd på 450 km. Den går dock inte att provköra än och de allra första bilarna har nog inte nått Sverige än.

Sammanfattningsvis kan man säga att Tesla modell 3 är klart överlägsen alla andra el-bilar vi provkört i år om man tittar på exteriör design, interiör design, effektivitet, räckvidd, laddning, körupplevelse och köpupplevelse. Men priset är fortfarande en bromskloss för många. Ca 700 000 kr får man betala för den här modellen. Vill man ha självkörningsförmåga, vinterdäck ochnpn annan färg än vit får man lägga till ytterligare 100 000 kr. Det gör att den här bilen inte kommer att locka så många privatkunder. Men som förmånsbil eller tjänstebil kan den nog bli desto vanligare.

Läs mer på Teslas sida

Få 1500 km gratis Supercharge-laddning vid köp av en ny Tesla! Använd följande länk: Tesla (rekommendationslänk)

Tesla modell S

Tesla modell S

Modell S är biltillverkaren Teslas andra modell (efter Roadster 2008) och lanserades i juni 2012. Sedan dess har den uppdaterats med "Autopilot" som från början innebar att bilen skulle kunna köra helt själv, men som sedan dess har reviderats och försenats.

Hyr en Tesla med Move About i Göteborg

Hyr en Tesla med Move About i Göteborg

Är du nyfiken på att provköra en Tesla kan du såklart besöka Tesla och provköra hos dem, men inte mer än ca en timme. Vill du provköra lite längre än så, kanske under en hel dag eller helg så går det att hyra en Tesla via elbilspoolen Move About. Du kan såklart hyra bilen bara för att du behöver en bil med lång räckvidd också, men priset är lite högre än för andra bilar i poolen så min gissning är ändå att denna Tesla mest går som prova-på-bil.…

Provkörning: Renault Zoe, First edition

Provkörning: Renault Zoe, First edition

Renault har släppt första versionen av sin lilla el-bil "Zoe". Den här varianten kallas Edition One och är något mer utrustad än vad standardvarianten kommer att vara sedan. Tex har den ett 52 kWh stort batteri vilket ger en realistisk räckvidd på ca 310 km.…

Provkörning: Nissan Leaf e+ 2019

Provkörning: Nissan Leaf e+ 2019

Nissan har haft sin helt elektriska bil Leaf i sitt sortiment i nästan 10 år. Med all den erfarenheten och kunskapen från att ha tillverkat el-bilar så länge tycker man att Nissan borde ha känt av trenden och nu haft en hel flotta av el-bilar redo för leverans.…

Volkswagen e-Golf fick motorhaveri första testdagen

Volkswagen e-Golf fick motorhaveri första testdagen

Vi på El-bil.se har fått tag på en Volkswagen e-Golf för ett lite längre test. Vi hyr bilen via Europcars korttidsleasing där man i praktiken hyr en bil månadsvis, så länge man vill. Ett bra sätt att ha bil om man inte vill binda upp sig på ett leasingavtal på minst 2 eller 3 år.…

Provkörning: Kia e-Niro

Provkörning: Kia e-Niro

Vi har provkört Kia e-Niro, den koreanska biltillverkarens helelektriska SUV. På pappret är detta en av de bästa elbilarna just nu, med ett stort batteri på 64 kWh (finns även i en mindre variant på 39 kWh) och med hyfsat låg energiförbrukning (173/167 Wh/km). Dock inte lika bra som syskonbilen Hyundai Kona som ligger på runt 160 Wh/km trots att den är byggt på samma plattform.…

Ladda gratis med ICA Ladda

Ladda gratis med ICA Ladda

I Hovås utanför Göteborg har ICA satt upp några laddstolpar för laddning av el-bilar. När man kommer fram och har ställt sig på en laddplats är det ganska mycket instruktioner att läsa igenom och det finns några olika alternativ för att ladda: Laddkort, app och betalkort.…

Nissan Leaf 40 kWh (2018)

Nissan Leaf 40 kWh (2018)

Nissan släppte första versionen av Leaf redan 2010 och hade sålt över 200 000 exemplar 2015. Bilen blev utsedd till Årets bil 2011. Nu kommer den uppdaterade Leaf-en med längre räckvidd och en uppdaterad design.

Listan över aktuella el-bilar 2020

Listan över aktuella el-bilar 2020

Electric Vehicle Database är en oberoende databas över samtliga el-bilar som finns eller kommer lanseras i Europa. Databasen är såklart sökbar och kan även filtreras tex på bilarnas tillgänglighet på marknaden. Det går också att sortera bilarna efter pris, räckvidd, effektivitet osv.…

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Golf

Volkswagen har elektrifierat sin oerhört populära Golf. Detta är alltså inte en nykonstruerad el-bil utan bara en elektrifiering av den befintliga golfen.…

Elbil

Nyheter, artiklar och guider om hur det är att ha el-bil i Sverige. Vilken el-bil ska man välja om man köper en ny, eller begagnad? Hur långt räcker batteriet? Behöver jag vara orolig för räckvidden när jag ska resa långt? Hur beräknar jag batteritid, kilowatt-timmar och kapacitet?