Tesla modell 3

Tesla modell 3

Tesla lanserar en ny mindre modell till ett lägre pris, men räcker det för att bli Sveriges nya folkbil?

Tesla modell 3 är en mindre variant av sedanen modell S. Den kommer i tre olika utföranden, Standard, Long Range och Performance. I standard-utförandet saknas dock väsentliga funktioner för det svenska klimatet såsom stolsvärme så i praktiken är det de två dyrare modellerna som gäller här.

Long Range-modellen ska klara 560 km på fulladdade batterier, enligt M3 innebär detta i praktiken ca 400 km. För att vara en el-bil lanserad 2017 är detta dock otroligt bra och slås bara av Teslas andra, större modeller.

Instrumentbrädan är extremt modern med bara en enda stor skärm och en ratt. Det råder delade meningar om hur bra detta är. Förutom att det ser coolt ut är den största fördelen att instrumentbrädan och bilens funktioner kan förändras med uppdateringar. Din bil kan alltså få nya funktioner (eller förlora funktioner) efter att du köpt den. Detta är såklart också en nackdel, saker kan ändra sig i din bil utan att du kan göra något åt det och om något går fel med mjukvaran eller skärmen blir bilen obrukbar (som M3 råkade ut för).

Modell 3 presenterades som den nya "billiga" Teslan, men priset landar ändå på ca 670 000 kr i grundutförandet för Long Range-modellen. Utöver det finns tillvalen vinterdäck, dragkrok och körassistans som kan dra upp priset ytterligare ca 100 000 kr.

Läs mer

Utvalda produkter